datateknik.se – Allt om IT och datorer

Stationär dator

När datorerna till en början togs fram var det de stationära datorerna som fanns att tillgå. Datorerna var stora och de hade inte så bra prestanda. I dag har datorerna minskat i storlek samtidigt som de också fått bättre hårdvara. Datorn har flera fördelar för den som använder den till krävande arbetsuppgifter, men den har också en del nackdelar. Det krävs till exempel en ständig strömkälla för att man ska kunna använda datorn. Dessutom blir man helt låst vid datorn. Man kan inte bara fälla ihop locket och bära med sig enheten för att till exempel sätta sig i soffan.

Vad är den stationära datorn?

Med en stationär dator har man ett chassi, som innehåller delar som moderkort, hårddisk och annat. Chassit koppas sedan till en skärm där man kan se vad som sker på datorn. För att kunna kontrollera det hela måste man sedan ha en datormus och ett tangentbord. En stationär dator kräver ström för att fungera. Får man ett strömavbrott stängs datorn av direkt.

Kan en stationär dator förbättras?

En av de kanske allra största fördelarna med en stationär dator är att den kan förbättras. I många fall kan man bara köpa enstaka delar och sedan byter man ut dem i chassit. En annan fördel med den här typen av dator är att man också kan byta ut delar som gått sönder. Det är inte alls lika lätt i en bärbar dator. Man kan också koppla in en ny skärm eller ett annat tangentbord om de inte fungerar. Med en bärbar dator blir det genast svårare.

Stationär dator för gamers

Stationära datorer finns i alla olika prisklasser och prestandanivåer. Om man vill ha en riktigt bra dator för gaming kan det vara bra att köpa just en stationär variant. De är ofta billigare än en bärbar variant med samma prestanda. Det beror helt enkelt på att utrustningsdelar med bra prestanda är dyrare att tillverka i den lilla storlek som krävs för att de ska få plats i en laptop.

Vad kostar en stationär dator?

En stationär dator kostar i regel från 3000 kronor och uppåt. Ju bättre prestanda datorn har, desto mer kostar den. I det priset är det ofta bara själva chassit med innehåll som är inräknat. Man får sedan köpa till skärm, tangentbort, mus, kablar och liknande.

Du kanske också gillar