datateknik.se – Allt om IT och datorer

Bärbar dator

I tidningar som Expressen ser man ofta test av just bärbara datorer. Det är kanske inte så konstigt eftersom just den här sortens dator i dag är den allra populäraste. Men vad gör den så speciell och vad kan man göra på datorn?

Vad är speciellt med en bärbar dator?

En sak som är speciell med den bärbara datorn är just att man kan ta den med sig. En laptop har en bekväm storlek som medför att man kan ha den i knät när man arbetar. Man kan också enkelt ta den med sig. Datorn har också ett batteri som kan laddas. När man inte har tillgång till el kan datorn fortfarande användas med batteriet. Det gör att man inte blir lika känslig för strömavbrott och liknande.

Vilka fördelar har den bärbara datorn?

Förutom flexibiliteten och batteriet har den bärbara datorn också andra fördelar. Främst kanske man tittar på priset. För en dator som ska användas till mail, skrivuppgifter eller för att surfa lätt på nätet blir det billigare att köpa en bärbar variant. En stationär dator finner man sällan under 3000 kronor men en laptop finns för omkring 1500 kronor och då behöver man inte köpa till skärm, tangentbord eller annat.

Om man ofta är på resa, antingen privat eller på arbetet är det enormt mycket smidigare att ha en bärbar dator. Den går att få ner i en vanlig resväska och man kan även arbeta på den på till exempel ett tåg om så behövs. Dessutom går det att finna laptops i flera olika prestandanivåer och det är bara den egna ekonomin som sätter gränser.

Bärbar dator och batteritid

Bärbara datorer finns med olika batteritid. Man kan också själv få en längre batteritid genom att sätta datorn i batterisparläge. På så sätt drar den mindre ström och batteriet räcker längre.

De flesta bärbara datorer i dag har en batteritid på minst 11 timmar i normalläge. I batterisparläge räcker det lite längre, medan datorn i prestandaläge kanske har tre till fyra timmars batteritid.

Om man behöver väldigt lång batteritid finns det datorer som har en något längre sådan. De kan dock kosta lite mer att köpa.

Kan en bärbar dator göra allt?

I regel kan en bärbar dator användas till det allra mesta. Det beror helt enkelt på vilken typ av dator man köper. Om man vill ha en dator som klarar de mest krävande spelen får man vara beredd på att lägga ut en större summa på inköpet av datorn. Man bör också vara beredd på att det utvecklas nya spel hela tiden och det kan krävas att man köper en ny laptop ganska ofta om man inte kan byta ut komponenterna i datorn. Men i övrigt finns det inga restriktioner kring vad man kan göra med en laptop.

Du kanske också gillar