datateknik.se – Allt om IT och datorer

Dataföretag och elförbrukning

Datorer som står på drar mycket ström. De skenande elpriserna har gjort att det både för företag och privatpersoner blir kännbart ju mer el som förbrukas. Datorer är en av det största strömslukarna i ett hem och även på ett dataföretag. Det finns flera olika knep som kan vara värda att testa för att kunna minska elförbrukningen. Om du är intresserad av att veta hur du skulle kunna använda elen smartare kan du prata med en elektriker i Bromma.

Spara el på flera olika sätt

Du kan få väldigt bra tips och en elektriker i Bromma kan exempelvis installera smartare belysning på kontoret. För det är inte bara datorerna som drar mycket ström utan även andra saker. En elektriker i Bromma kan också installera strömbrytare så att det är enkelt att stänga av vissa apparater som finns på kontoret som exempelvis en monitor eller tv-apparat.

Datorer drar mycket ström

Datorer drar som sagt en hel del ström. En dator förbrukar el även när den är i viloläge även om strömförbrukningen minskar rejält. Generellt förbrukar en stationär dator 200-500 watt vid ett normalt bruk. I viloläge drar datorn ungefär 5-10 watt. Bärbara datorer drar oftast mindre ström än vad stationära datorer gör. Du kan räkna med en förbrukning på omkring 20-50 watt vid användning och sedan ungefär 2-5 watt i viloläge.

Minska dataföretagets elkostnader

För att minska elkostnaderna för dataföretaget är det en god idé att främst stänga av datorerna när arbetsdagen är slut. Det går att spara enormt mycket bara där. Ju fler datorer som står på i viloläge under natten desto mer ström förbrukas. Om dataföretaget har många datorer igång kan en sådan enkel åtgärd som att stänga av ha en enormt stor effekt sett över ett år.

Använd viloläge när datorn inte används

En annan bra sak att göra är att implementera en ny vana hos alla anställda att de försätter sin dator i viloläge när de går på lunch eller inte ska använda datorn på ett tag. Det kan också göra stor skillnad på sikt. Ett annat tips är att köra energisparläge med bland annat lägre ljusstyrka om det är möjligt för att minska elförbrukningen. Att dra ut alla laddare från kontakten när datorer eller annan elektronisk utrustning inte längre laddas kan också ha effekt. Alla små åtgärder ger tillsammans en stor effekt så det är värt att försöka tänka smart och införa nya vanor.

Köp energismarta datorer till företaget

Nästa gång datorföretaget ska köpa in nya datorer kan det vara en bra idé att köpa elektronik som består av energismarta val. Det finns en speciell energimärkning för IT-utrustning. Titta efter Svanen, TVO-märket och Energy Star för att veta att elektroniken är ett energismart val.

Olika datortyper

Du kanske också gillar