datateknik.se – Allt om IT och datorer

Vad gör barn och unga på datorerna?

Datorer kan användas till väldigt många olika saker. Dessvärre är inte allt av godo och som vuxen har man ett stort ansvar i att se till att barnen verkligen sköter sig online. Men vad är det vanligt att barn och unga gör på datorn?

Spel

Förutom att göra skoluppgifter är det många unga som använder datorerna för att spela spel. Det kan vara allt från schack till enspelarspel eller multiplayerspel. Spelen finns i alla möjliga teman. Vissa av dem har djur som tema, andra kärlek. Det finns ett spel för alla oavsett vad man gillar eller hur gammal man är.

Titta på film och videor

Det har också blivit mer populärt att titta på olika filmer och videor online. Det finns också möjlighet att själv skapa videor att lägga upp. Barn och unga kan få mycket inspiration gällande allt från pyssel till olika lekar genom att titta på lämpliga videor. Många av siterna är gratis att använda men på en del av de andra får man betala en viss summa för att titta på kända filmer.

Surfa

Det är viktigt att hålla koll på var barnen surfar. Om det visar sig att de varit inne på olämpliga sidor eller laddat ner filmer med mera, kan Polisen snart höra av sig. Att ladda ner filmer, spel och liknande i piratkopierad form är olagligt. Det kan också vara klokt att titta efter så barnen verkligen sköter sig på internet. Att mobba andra är till exempel inte okej. Sätt upp tydliga regler för vad barnen ska förhålla sig till, annars får de inte surfa runt.

Du kanske också gillar